zaterdag 10 september 2011

Recept: knoflookkip met aioli (4 pers.)


Dit geweldige recept heeft oorspronkelijk een veel langere naam, namelijk "In knoflook-limoenmarinade gebakken kip met aioli, ovenfrites en een salade van tomaat en Parmezaanse kaas met een scheutje olijfolie", maar de afkorting die ik hier heb gebruikt vond ik eigenlijk ook wel passend.
Het gerecht had echter ook in één woord samengevat kunnen worden: Knoflook.

Dit stukje hemel is niet bedoeld voor romantische avonden -tenzij je drie meter afstand van elkaar romantisch vindt- en al helemáál niet verantwoord voor een belangrijk zakencongres o.i.d., maar wel ontzettend lekker.

In dit pareltje gaan de volgende ingrediënten: (niet schrikken!)
- 6+ tenen knoflook
- Héél veel olijfolie.
- Voorgesneden aardappelschijfjes of patat (de vorm maakt niet veel uit, maar het is belangrijk dat dit geen patat voor in de frituur is. De patat moet namelijk in de oven gebakken worden, dat is een stuk minder vet -zelfs met dergelijke hoeveelheden olijfolie.)
- Paprikapoeder
- Zwarte peper
- Zeezout
- Twee eetlepels mosterd
- Mayonaise
- Een citroen (of twee limoenen, die vind ik persoonlijk lekkerder)
- 4 kipfilets
- 3 tomaten
- Parmezaanse kaas (geen strooikaas)
- Komkommer, in stukjes (optioneel)

Een precieze bereidingstijd voor dit gerecht is er niet. Als je net als ik niets voorbereidt kan een uurtje vrij krap zijn. Bereid je alles goed voor, dan is een uurtje genoeg.

Stap 1.
Verwarm de oven voor. Ik heb een heteluchtoven gebruikt en deze ingesteld op 175 graden celsius.
Leg de aardappelen in een grote ovenschaal. De hoeveelheid hangt erg af van je persoonlijke voorkeur. Verspreid de aardappelen goed over de hele schaal en giet er een hoop olijfolie overheen. Niet te zuinig, je zult er niet enorm dik van worden! Roer het geheel om totdat alle aardappelen ingevet zijn met de olijfolie. Gooi er vervolgens een flinke hoeveelheid paprikapoeder overheen. Roer dit opnieuw om en blijf poeder toevoegen tot de aardappelen er licht oranje (maar niet rood!) uitzien, dan is het genoeg. Voeg vervolgens zwarte peper en zout toe. Wees ook hier niet te zuinig mee, want het zijn echte smaakmakers!
Zet daarna de aardappelen in de oven. Ze moeten daar 30 minuten tot een uur staan (als ze goudgeel zijn kunnen ze er uit, als je ze iets knapperiger wil moet je wachten tot ze iets bruiniger zijn). Vergeet niet om tussen de andere stappen door af en toe even de aardappelen om te scheppen zodat ze allemaal goed gebakken worden.

Stap 2.
Het is nu tijd om de kip te marineren. Snijd de kipfilet in grove stukken. Het maakt niet uit of ze allemaal even groot zijn of niet.
Doe 4 eetlepels olijfolie in een schaal. Snijd hierbij een citroen (of limoen) doormidden en pers een helft helemaal uit boven de olijfolie. Schep hierna twee flinke eetlepels mosterd uit het potje (of plasticje, whatever) en roer deze door de olijfolie en het limoensap. Pers vervolgens zes knoflooktenen (als je geen knoflookpers hebt mag in kleine stukjes snijden ook) en roer die door je marinade. Doe er daarna twee theelepels zout en een flinke hoeveelheid peper (1 of 2 theelepels) bij en roer het geheel tot er geen grote klonten meer in zitten. Doe hier nu de stukken kip doorheen en schep alles om totdat elk stukje kip aan alle kanten gemarineerd is. Zet de kip nu weg zodat de marinade in kan trekken.

Stap 3.
Het is tijd om aan de aioli te beginnen. Aioli is een mooi en exotisch woord voor knoflookmayonaise.
Deze is erg makkelijk te maken en bovendien heel lekker.
Hiervoor heb je alleen mayonaise (of fritessaus, dat is ook prima), citroen en knoflook nodig. Per 200 milliliter mayonaise voeg je één knoflookteen toe en één eetlepel citroensap.
Dit geheel roer je door elkaar tot het een glad mengsel is. Voeg voor de smaak eventueel een klein beetje zout en peper (of olijfolie, maar niet teveel want dan wordt je aioli slap) toe en je aioli is klaar.

Stap 4.
Het is het handigst om een kwartier voor de aardappelen klaar zijn met je kip te beginnen. Het goed bakken hiervan duurt een kwartier tot twintig minuten. Dit is vrij simpel: schep het geheel in een hete pan met olijfolie en bak tot de kip mooi wit tot heel lichtbruin wordt. Als je aardappelen eerder klaar zijn dan je kip is dat niet erg, zo kunnen de aardappelen even een klein beetje afkoelen.

Stap 5.
Als je de kip niet te heet bakt, heb je ondertussen tijd om je met de salade bezig te houden. Deze zit heel simpel in elkaar: snijd de tomaten in plakjes (probeer eerst het grootste deel van het vocht te laten uitlekken, anders gaat je salade op soep lijken. Weet je niet hoe je van dit vocht af komt, gebruik dan alleen de wat drogere buitenkant van de tomaat), stop deze in een schaal (met eventueel de komkommer!) en schaaf er een grote hoeveelheid parmezaanse kaas overheen. Gooi hier naar smaak wat olijfolie overheen en schep de boel om tot alles netjes verdeeld is.

Als al deze stappen zijn uitgevoerd, kun je aan tafel! Het is het lekkerst om de aioli te eten bij je kip, maar deze gaat qua smaak ook prima samen met de aardappelen. Gebruik de salade als een verfrissertje, het gerecht zelf is namelijk erg kruidig en vooral machtig.

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten