zaterdag 3 december 2011

Gelegaliseerde explosieven

Het is december. De tijd van verbrijzelde chocoladeletters, pissed off kinderen en omvallende kerstbomen is weer aangebroken. Het is echter hoogst waarschijnlijk ook de tijd van sneeuw, vrieskou en vuurwerk. En laat dat laatste nou net iets zijn waar ik problemen mee heb.

Ik. haat. vuurwerk. Het is heus, het is echt, het is tragisch, misschien ook wel barbaars, maar ik HAAT het. Natuurlijk zijn van die fonteinen van licht in de donkere lucht prachtig om te aanschouwen, maar we weten allemaal dat dat niet het enige is wat we te zien krijgen. Want vuurwerk wordt helemaal niet alleen 's avonds afgestoken -en al helemáál niet alleen met oud en nieuw- en de term 'vuurwerk' neigt voor mij qua betekenis nog het meest naar 'Legale Explosieven die Kinderen in Terroristen Veranderen'.

Je zou nu kunnen gaan schreeuwen dat ik overdrijf als je niet zelf ook had ondervonden wat vuurwerk met een mens doet. We weten allemaal hoe gevaarlijk vuurwerk is en toch gooien we het vrijgevig in de handen van de jongste, meest puberale onverlaten. Die hond die een rotje ging apporteren en met een opgeblazen kop in het gras werd gevonden? Geen ongelukje. De jongen die zijn hand verloor bij vuurwerk afsteken? Geen ongelukje. Die oude vrouw wiens ramen uit haar flatje werden gebombardeerd? Geen ongelukje. Dit is een typische vorm van onverantwoordelijk gedrag die wij maar al te graag als ongelukje in de newspapers zien, maar we houden onszelf voor de gek. Want wie kent nou niet de irritante rotjes-gooiers onder de brug waar je elke dag onderdoor fietst, de knalvuurwerk-verslaafden die na het afsteken van hun explosieven niet omkijken maar heldhaftig wegrennen, de twaalfjarige jongetjes die ergens -en god weet waar- aan illegaal vuurwerk zijn gekomen? We kennen ze allemaal. We moeten het alleen nog zien.

Ik pleit ervoor dat vuurwerk niet langer in ieders handen terecht kan komen. Houd dat siervuurwerk maar lekker binnen het gemeentelijk bestuur en vier een gezamenlijk nieuwjaar met iets minder riskant vuurwerk. Er zullen dan natuurlijk nog mensen zijn die op een illegale manier aan hun pyromane trekken komen, maar dat moet dan maar hard afgestraft worden. De politie kan best 'es in plaats van mijn fietslampje te controleren een met explosieven smijtende puber aanpakken.
Op die manier zitten we in elk geval niet gevoelsmatig middenin een (letterlijk) knallende burgeroorlog. Dan kunnen we gerust naar buiten gaan zonder bang te zijn om zonder oliebol of hand of hoofd terug te komen.

1 opmerking: