zaterdag 14 augustus 2010

Recept: gebakken hemel met aardbeien

(Dit recept stond eerst op papercreatures.nl, mijn andere blogsite)

Vandaag gaan we je leren hoe je de hemel in een springvorm kunt maken! Als je nu niet ontzettend blij met ons bent, als één van onze vele (ahum) lezers, weten wij het ook niet meer. Ben je ontevreden of heb je een klacht (of voedselvergiftiging) overgehouden aan dit heerlijke recept, stel je dan gerust met het feit dat het rode kruisje rechtsbovenin altijd op je wacht. But okay, voor de persoon bij wie wél het water in de mond loopt, is dan hier het recept!

Wat heb je nodig?

- 300 gram bloem

- 300 gram suiker

- 300 gram boter

- 2 zakjes vanillesuiker

- beetje zout (na naderonderzoek is gebleken dat ZONDER zout de taart ook nog hemels smaakt)

- 6 eieren

- 500 gram pure chocola

- 100 gram melk bchocolade

- beetje melk

- VEEL aardbeienjam

- Bakje aardbeien

- 75 gram witte chocolade

- een mixer

- 2 springvormen (28 cm)

Verwarm als eerst de oven voor op 160 graden (wellicht wekt dit enkele frustratie op, zoals bij ons het geval was aangezien de oven zich te goed voor ons voelde).

Vet de springvormen goed in met boter en breng een klein laagje bloem aan. (het laatste is eigenlijk pure onzin, maar het klinkt zo lekker culinair)

Snij de afgewogen boter in kleine blokjes (niet té klein). Voeg dan de suiker, vanillesuiker en eventueel een beetje zout toe aan de boter. Mix het even tot het een zacht mengsel is. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix het weer tot een geheel.

Voeg de bloem toe, wanneer het zo lekker is dat je het liefste wilt stoppen en nog alleen aar het beslag op wilt eten is het goed! Probeer je in te houden en verdeel het beslag over de twee springvormen, strijk het glad en zet ze in de oven voor de komende 60 minuten. Wees niet bang als het net ongare pannenkoekenlijken, dit is normaal!

Nu heb je 60 minuten niks te doen. Misschien moet je maar dat oude gevoel van koekjes bakken weer naar boven laten komen, je oude oma uit haar schommelstoel rukken en haar dwingen tot het spelen van een spelletje oerhollands maar toch vooral oersaai ganzenbord.

Wanneer je gans ca. 300 keer is overreden, in de put is gevallen en in de gevangenis is beland, zullen je 60 minuten waarschijnlijk voorbij zijn. Dit kun je checken door te kijken of je cakes goudbruin zijn. Is dit het geval en doet je oven een wanhopige poging om gehoord te worden, dan kun je de springvormen uit de oven halen. Let wel op: als je de springvormen uit de oven haalt en je bent blij met je vingers, dan kun je beter ovenhandschoenen of pannenlappen gebruiken.

We zullen dan nu, casual chic de chocolade gaan smelten, op de zogenaamde ‘au bain marie’ manier. Ik zal je gerust stellen, dat klinkt moeilijker dan het is. Zet een pan water op en hang daar boven een (glazen)kom. (zorg wel dat de stoom weg kan) Stop hier de pure en de melk chocola in, de warmte van de stoom en van het water zal de chocola smelten. Blijf goed roeren en voeg een beetje melk toe. Wanneer je denkt dat je chocoladesaus hopeloos verloren is, ben je op de goede weg. Op dit moment voeg je nog een beetje melk toe, tot je saus weer glad word.

Zet nu je fornuis uit en doe een greep naar de meest stevig uitziende cake. Dit wordt je onderlaag (niet je ondergang). Smeer hier eerst ongeveer een vierde van de gesmolten pure/melk chocola op, dan een dikke laag jam (het liefst de hele pot in één keer) en dan weer een vierde chocola. Leg hier de tweede cake bovenop. Smeer deze zo vol met de overgebleven chocoladesaus dat het er ontzettend ranzig uitziet en aan alle kanten druipt. Dan ben je op de goede weg.

Maak nu de aardbeien schoon (kijk goed of er geen Siamese tweelingen tussen zitten zoals bij ons) en scalpeer ze (haal het kroontje eraf).

Drapeer deze nu in een kunstig patroon á la Rembrandt, op je taart. En dek ze daarna toe met een prachtig, vet en dik laagje geraspte witte chocolade!



Serveer hem op je mooiste schaal (of die van je moeder) en kijk uit dat je je vingers er niet bij opeet!

Variatietips; je kunt de jam ook vervangen door witte chocolade, voor een enorm machtige maar toch heerlijke driedubbele chocoladetaart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten